Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозиция срещу военни - ще има ли скорошен кървав сблъсък във Венецуела?

21 февруари 2019, 07:37 часа • 1631 прочитания

Напрежението във Венецуела се покачва, след като венецуелската армия обяви затваряне на пристанищата до неделя (24 февруари), а лидерът на опозицията и провъзгласил се за президент на страната Хуан Гуайдо планира да пътува до границата с Колумбия още днес (21 февруари) и да съдейства за внасяне на хуманитарна помощ въпреки блокадата, предаде БГНЕС.

Постановлението на военните гласи, че се забранява на кораби да излизат от пристанищата на Венецуела до неделя, за да избегнат действия от "престъпни" групи. А по заповед на Николас Мадуро военните барикадираха голям граничен мост

Гуайдо призова шофьори на автобуси, за да се отправят към границите, в опит да съберат помощта за венецуелците, страдащи от недостиг на елементарни стоки. Неговата пресслужба обяви, че ще замине за границата с фургон, заедно с последователи от контролираното от опозицията Венецуелско народно събрание. Гуайдо, който твърди, че 300 000 души биха могли да загинат без приток на помощ, заяви, че ще събере милион доброволци, за да може помощта да стигне до хората. Той повтори обещанието си, че доставките ще влязат "по един или друг начин" - дори ако Мадуро ускори усилията си да блокира помощта, за която той твърди, че е претекст за американска инвазия.

Доставките на храни и лекарства за населението, засегнато от кризата, се превърнаха в ключов фокус на борбата за власт между Мадуро и Гуайдо, 35-годишният лидер на венецуелскиа парламент е подкрепен като действащ президент от повече от 50 страни, включително САЩ и всички големи държави в Европа без Италия. Русия, Китай, Мексико, Турция и Уругвай бяха сред изразилите подкрепата си за Мадуро като законно избран президент на страната.

Междувременно националният съветник по сигурността на САЩ Джон Болтън заяви, че венецуелският военен аташе в ООН е признал опозиционния лидер на страната Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. "Военният аташе на Венецуела в ООН, полковник Педро Чиринос, обяви официалното си признание на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела", заяви Болтън в Twitter.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес