Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН поиска осигуряване на безопасността за жителите на Мосул

19 февруари 2017, 10:20 часа • 1005 прочитания

ООН посочи, че безопасността на няколкото стотици хиляди души, живеещи в Мосул е приоритет.

Това бе заявено пред новото мащабно настъпление на иракската армия по пълното освобождаване на града от „Ислямска държава“, предаде ВВС.

Представителя на хуманитарната програма на ООН по Ирак Лиз Гранде посочи, че освобождаването на западната част на града с нейните тесни улички ще направи освобождаването по-трудно от това на източната част. По данни на ООН в западната част на Мосул живеят около 750 хил. души, отбелязва още "Фокус".

След началото на операцията по освобождаването на Мосул през октомври от града бягат около 160 хил. души. От тях около 30 хил. са се завърнали по домовете си в източната част на града.

Междувременно стана ясно, че иракските въоръжени сили, водени от полицията, са освободили две села южно от Мосул като част от подновената тази сутрин операция по освобождаването на града от „Ислямска държава“, предаде AFP.

Армейски генерал Абдуламир Ярала заяви, че силите, напредващи към летището на Мосул са превзели селата Ал Базага и Атбах, съживявайки офанзивата, която спря миналия месец, след като иракските сили превзеха частите на Мосул, разположени източно от река Тигър.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес