Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: САЩ излизат от ядреното споразумение с Иран

08 май 2018, 21:45 часа • 6919 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп официално обяви, че страната му се изтегля от емблематичната ядрена сделка с Иран, сключена по време на предшественика му Барак Обама.

"След много консултации, ми стана ясно, че не можем да предотвратим създаването на иранска ядрена бомба чрез разлагащата се, гнила структура на сегашното споразумение", заяви Тръмп, цитиран от The Guardian.

В началото на речта си той описа сделката като "голям срам за мен като гражданин." Също така заяви, че Иран изгражда ядрена програма, но не представи доказателство за думите си.

"Амбициите на Иран стават все по-безсрамни", допълни държавният глава.

Америка ще наложи нови санкции на азиатската държава, стана още ясно на пресконференцията. Те ще бъдат насочени към енергия и финансовия сектори.

Реакция веднага имаше от френския президент Еманюел Макрон, който написа в Twitter, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за решението на САЩ и че режимът за неразпространение на ядрено оръжие е в риск.

Европейският съюз е разтревожен от излизането на САЩ от "ядрената сделка" с Иран, съобщи от своя страна комисарят по външните отношения Федерика Могерини. Предстоят консултации със съюзниците за оценка на влиянието на оттеглянето на САЩ от споразумението.

Очаква се по-късно тази вечер иранският лидер Хасан Роухани да излезе с официален отговор на думите на Тръмп.

По-рано Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, заяви, че ако САЩ излязат от споразумението, това ще създаде "много сериозна ситуация" и ще доведе до „неизбежни драстични последици“.

Песков уточни, че позицията на Русия „съвпада изцяло с позицията на лидерите от европейските столици, които също не са привърженици на отмяната на основополагащия документ“.

През юли 2015 г. Иран, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение за уреждане на ядрения проблем в Техеран. Бяха отменени икономическите санкции срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрените амбиции на Ислямската република.

Без особена връзка с основната тема, на пресконференцията Тръмп обяви още, че държавният секретар Майк Помпео е заминал за Северна Корея.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес