Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оцелелите от ТОРС може би имат имунитет срещу новия коронавирус

20 май 2020, 20:30 часа • 2439 прочитания

Хората преболедували тежкия остър респираторен синдром по време на епидемията през 2003 г. вероятно имат имунитет срещу новия коронавирус, причинител на COVID-19. Това се посочва в проучване на група американски и швейцарски учени, публикувано в списанието Nature.

Експертите са установили, че инфекцията с вируса SARS-CoV, който причинява ТОРС, стимулира производството на антитела, насочени към S протеина, който е отговорен за „закачането“ на коронавируса с рецептори на клетъчната повърхност. Изследвайки оцелял от епидемията в периода 2002-2003 година, учените стигат до извода, че една от разновидностите на тези антитела – S309, може ефективно да неутрализира SARS-CoV-2 S-протеиновите области. По този начин хората, които са преболедували ТОРС, могат да се окажат имунизирани срещу новия коронавирус.

Резултатите от това изследване отварят пътя към използването на тези антитела като профилактика срещу настоящия коронавирус.

Епидемията от Тежкия остър респираторен синдром избухна между ноември 2002 и юли 2003 година. Вирусът SARS-Cov води началото си от южните части на Китай, като подобно на настоящия вирус се смята, че също произхожда от прилепи. Общо 8 098 души се заразиха, а 775 от тях починаха от ТОРС. Епидемията обхвана 17 държави, като смъртността на SARS-Cov се изчислява на 9,6 процента. След 2004 година в света не са регистрирани нови случаи на ТОРС. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес