Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиняемият в изтичане на секретни документи от Пентагона пледира "невинен"

22 юни 2023, 01:30 часа • 1346 прочитания

Джак Тейшейра, американският военнослужещ от ВВС, обвинен в изтичане на строго секретни документи на Пентагона в онлайн чат форум, пледира „невинен“ по обвинения, които могат да го пратят в затвора за десетилетия, предаде АФП.

21-годишният IT специалист от Националната въздушна гвардия на Масачузетс беше арестуван през април по подозрение, че е организирал най-вредното изтичане на американски секретни документи от десетилетие насам. Срещу него са повдигнати шест обвинения за запазване и предаване на информация за националната отбрана. За всяко от тях се предвижда присъда до 10 години затвор, предава БГНЕС.

Тейшейра се яви пред магистратския съдия Дейвид Хенеси в Уорчестър, Масачузетс, и според съдебните документи е направил признание за невинност по всяко от обвиненията. Адвокатът му поиска Тейшейра да бъде освободен в очакване на процеса, но съдията отхвърли искането.

Тейшейра е заподозрян, че е публикувал документите - някои от тях са датирани едва от началото на март - в частна чат група в платформата Discord. По-късно някои от файловете се появяват в други сайтове и платформи, включително Twitter, 4Chan и Telegram.

Документите, които скоро се разпространиха в интернет, посочваха загрижеността на САЩ за военния капацитет на Украйна срещу нахлуващите руски сили и показваха, че Вашингтон очевидно е шпионирал съюзниците Израел и Южна Корея, наред с други чувствителни подробности.

Това беше най-големият подобен пробив след изтичането на документи на Агенцията за национална сигурност от Едуард Сноудън през 2013 г. и повдигна тежки въпроси относно достъпа на Тейшейра, младши служител, до тайни на високо ниво.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес