Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама ще наложи вето на закона за 11 септември срещу Саудитска Арабия

19 април 2016, 20:27 часа • 1582 прочитания

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще наложи вето на законопроекта, позволяващ на американските граждани да подават искове в съдилищата срещу правителството на Саудитска Арабия по обвинение в участие в терористичните атаки на 11 септември 2001 г. 

В публикувано интервю по CBS държавният глава обясни, че този документ създава опасен прецедент и сериозно усложнява отношенията с други страни, предаде ТАСС. 

"Това не е проблем само на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия”, заяви Обама. „Това е проблем на общия подход на САЩ към останалите държави. Ако създадем възможност в САЩ да се подават индивидуални искове срещу правителства на чужди държави, то и гражданите на други страни постоянно ще се обръщат към своите съдилища с искове срещу САЩ", заяви Обама. 

Споровете около новия законопроект в Конгреса се случват в навечерието на посещението на Обама в Саудитска Арабия и призивите към държавния глава да разсекрети последните 28 страни от доклада за атентатите на 11 септември, в които се смята, че има доказателства за участието на Саудитска Арабия. 

Президентът потвърди, че директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър продължава да изучава доклада, за да се вземе решение кои страници могат да бъдат разсекретени, предаде БГНЕС. 

Саудитска Арабия също предприе мерки за „самозащита”. Миналата седмица Си Ен Ен съобщи, че Рияд заплашва да продаде американски активи на стойност 750 млрд. долара.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест Белия дом в понеделник изрази загриженост и заяви, че САЩ призовават Саудитска Арабия да не подкопава глобалната финансова система. Очаква се Обама да обсъди въпроса със саудитския крал Салман.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес