Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови обвинения срещу Доналд Тръмп - този път от премиера на Австралия

01 октомври 2019, 08:51 часа • 5010 прочитания

Доналд Тръмп се е опитал да накара премиера на Австралия да помогне за дискредитирането на разследване срещу него, пише AFP.

Агенцията цитира материал на The New York Times, в който пише, че президента на САЩ се опитал да накара австралийския лидер Скот Морисън да помогне на неговия съюзник, главния прокурор Уилям Бар, да дискредитират специалния следовател Робърт Мълър, който ръководеше разследване срещу Тръмп.

Вестникът цитира двама неназовани държавни служители, които казват, че Тръмп поискал помощта на Морисън в телефонен разговор, също както направил това при искането към президента на Украйна да бъде разследван сина на основния му политически опонент Джо Байдън.

В друг паралел със случая Зеленски, Белият дом ограничил достъпа до записа на разговора между Тръмп и Морисън, както опита да направи със записа на разговора с Владимир Зеленски.

Разговорът с украинеца доведе до начало на процедура, която може да доведе до опит за импийчмънт на Тръмп.

Първоначалното разследване на ФБР за евентуална намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г., което след това се превърна в разследването на Робърт Мълър, започна след информация, подадена на федералните агенти от разузнаването на Австралия, припомня Ню Йорк Таймс.

Намесата на Мълър се наложи, след като Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми.

Министър-председателят на Австралия потвърди, че е провел телефонен разговор с Доналд Тръмп, в който американеца искал от него да разследва специалния следовател Робърт Мълър,

Скот Морисън каза, че президентът на САЩ поискал от него да му помогне да събере информация за разследването на Мълър, който проверяваше дали Русия се е месила в изборите за президент в САЩ и дали Тръмп е имал нелегални контакти с руснаците.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес