Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова Зеландия обяви, че е овладяла пандемията, засега

27 април 2020, 14:09 часа • 2771 прочитания

Нова Зеландия обяви, че е спряла предаването на Covid-19 и е елиминирала вируса, предаде BBC.

С няколко нови случая през последните дни – един в неделя – премиерът на страната Джасинда Ардърн обяви, че вирусът "понастоящем" е елиминиран.

Но представители на властите предупредиха да не се проявява безразсъдство и подчертаха, че настоящата победа над коронавируса не е категорична.

От утре в Нова Зеландия част от несъществения бизнес, здравеопазването и образованието ще могат да се подновят.

Все пак карантинни мерки остават в сила, а хората трябва да избягват социални контакти.

"Отваряме икономиката, но не и социалния живот на хората', заяви Ардърн.

Нова Зеландия е съобщила за по-малко от 1500 потвърдени или вероятни случаи на Covid-19 и за 19 жертви.

Страната въведе едни от най-строгите ограничения в света още в ранен етап на пандемията, когато имаше едва няколко десетки случая, припомня BBC.

Как Нова Зеландия отговори на вируса?

Страната въведе някои от най-строгите ограничения в света по отношение на пътуванията и дейността в началото на пандемията, когато имаше само няколко десетки случая.

Държавата затвори границите си, започна да прилага карантина за всички пристигащи в страната, въведе карантина и започна обширна операция по тестване и проследяване на контакти на болните с covid-19.

На 26 март бяха затворени плажове, брегове и площадки, както и офиси и училища. Баровете и ресторантите също бяха затворени, включително и за доставки на храна.

Отдалеченото местоположение на Нова Зеландия и бързо затворените граници помагат за ограничаването на вируса, коментират експерти пред BBC.

Те обаче поздравяват правителството на страната за яснотата на съобщенията и бързите мерки по време на цялата кризa.

На новозеландците се каза да се придържат към своя "социалаен балон" - малка група близки приятели или семейство - и да стоят на 2 м (6 фута) далеч от хората.

В изказването си премиерът Ардърн подчерта, че ако не са били въведени тези строги ограничения, математическият модел за развитието на болестта в Нова Зеландия показал, че заразата може да взима дан от по над 1000 нови случая на ден.

Тя каза, че гражданите в страната никога няма да разберат колко лошо би било, но трябва да са убедени, че са избегнали най - лошият сценарий.

Масовите събирания все още са забранени в страната, търговските центрове остават затворени и повечето деца ще останат далеч от училище. Границата на Нова Зеландия също ще остане затворена, обяви още премиера.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес