Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова порция документи разкри съмненията на САЩ за контраофанзивата на Украйна

11 април 2023, 13:47 часа • 6466 прочитания

Американците изпитват сериозни съмнения относно успешно провеждане на украинската пролетна контраофанзива срещу Русия - поне ако се съди по един от предполагаемо изтеклите секретни документи от разузнаването на САЩ и НАТО.

ОЩЕ: Какво стана ясно от изтеклите секретни документи за Украйна?

Според оценката на американското разузнаване, съдържаща се в един от тези класифицирани документи, проблемите на Украйна с натрупване на войници, боеприпаси и оборудване може да доведат до това, че военните й сили да не постигнат първоначалните цели на Киев за очакваната контраофанзива. Това съобщава Washington Post, след като медията се е запознала с конкретния изтекъл документ.

Той е датиран от началото на февруари и предупреждава за значителни "недостатъци в генерирането и поддържането на силите" и за вероятността бъдещата контраофанзива на Украйна да доведе само до "скромни териториални придобивки", пише WP.

Изданието определя тази оценка като "значително отклонение" от публичните изявления на Белия дом за боеспособността на украинската армия.

ОЩЕ: Пригожин заговори за невероятен брой подготвени за контраофанзива украински войници (ВИДЕО)

Според разузнавателната оценка на САЩ, цитирана от WP, стратегията на Киев е да си върне териториите на изток и да се придвижи на юг, за да прекъсне сухопътния мост на Русия към окупирания Крим. Мощните отбранителни укрепления на руснаците обаче, съчетани с "трайните украински недостатъци в обучението и доставките на боеприпаси, вероятно ще затруднят напредъка и ще увеличат жертвите по време на настъплението", се казва в документа.

Според медията информацията в документа очевидно е получена чрез разузнаване и радиотехника, като вероятно става дума за чувствителни методи, използвани от ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. Службата на директора на националното разузнаване, която, изглежда, е изготвила документа, отказва да коментира. Същото важи за Съвета за национална сигурност.

Неразкритият досега документ е част от големия масив разузнавателни данни на САЩ и НАТО, които изтекоха през последните няколко месеца и се появиха в социалната медийна платформа Discord. После се разпространиха в руското информационно пространство, главно в "Телеграм" и Twitter.

Източникът остава неизвестен. Ако са истински, документите дават мрачна оценка и за Москва, и за Киев. Някои от данните очертават критичен недостиг на украински боеприпаси за противовъздушна отбрана. ОЩЕ: Изправена ли е Украйна пред недостиг на ракети за ПВО?

Въпреки че украинските официални лица отхвърлиха документите като "фалшиви" и подправени с "Фотошоп", източник, близък до президента Володимир Зеленски, заяви пред CNN, че Киев е променил някои от военните си планове след теча на данни.

Пентагонът води разследване. Администрацията на американския президент Джо Байдън определи изтичането като "сериозен риск за националната сигурност".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес