Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова мода: Обстрелват еврейски училища в Канада

13 ноември 2023, 06:54 часа • 1632 прочитания

Еврейско училище в Монреал е било обстрелвано, като това е третият случай за по-малко от седмица, в който еврейско училище в канадския град е било нападнато на фона на засиленото напрежение във връзка с конфликта между Израел и Газа, съобщиха от полицията и местните медии.

Никой не е бил ранен, но фасадата на Йешива Гедола в Монреал е била поразена. Следи от удари от куршуми и гилзи са били открити, след като жителите са чули стрелба рано сутринта на 12 ноември, съобщи канадската телевизия CBC News.

В другите две училища в Монреал съобщават, че в четвъртък сутринта са открили дупка от куршум във входните си врати, съобщават местните медии.

Не е ясно дали инцидентите в еврейските училища в западната част на града са свързани.

В сряда обаче в университета "Конкордия" се е стигнало до ожесточена разправия между хора, привърженици на противоположни страни в конфликта в Израел и Газа, в резултат на което има ранени и арестувани, съобщава CBC News.

Майер Фейг, член на Съвета на хасидските евреи в Квебек, казва, че стрелбата в училищата има за цел да сплаши еврейското население в града, съобщи по-рано информационната агенция.

В Торонто полицията съобщи, че престъпленията от омраза срещу евреи и мюсюлмани са се увеличили повече от два пъти в сравнение с цялата 2022 г. през трите седмици след първоначалната атака на Хамас на 7 октомври, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Стрелба в еврейски училища в Канада 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес