Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова част от "Пентагонлийкс": Среща на Путин с Пригожин и борба между ФСБ и Шойгу

13 април 2023, 17:00 часа • 9480 прочитания

Всеизвестен факт е, че в Русия кипи вътрешна борба, но нейната дълбочина вече изглежда много по-голяма, отколкото се смяташе досега. Поне ако съдим по поредната порция разкрити класифицирани документи, изтекли от американското и натовското разузнаване.

Допълнителните файлове, които не фигурират в комплекта от 53 страници, станал достояние на широката общественост в интернет миналата седмица, рисуват картина на руското правителство, враждуващо относно броя на загиналите и ранените във войната в Украйна. Вътрешното разузнаване обвинява военните, че прикриват мащаба на жертвите, които Русия е понесла.

Новата партида от документи съдържа 27 страници и затвърждава колко дълбоко американските шпионски агенции са проникнали в почти всеки аспект на руския разузнавателен апарат и военната командна структура, пише The New York Times, разкривайки файловете. От Кремъл пък изразиха съмнение около достоверността на въпросните документи.

В един от файловете американските разузнавачи твърдят, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е "обвинила" Министерството на отбраната в Москва, че "прикрива руските жертви в Украйна". Тази констатация подчертава "продължаващото нежелание на военните служители да съобщават лоши новини по веригата на командването", казват от САЩ.

Записът с дата 28 февруари, изглежда, се основава на прехванати електронни съобщения, събрани от американските разузнавателни служби.

Взети заедно, документите подчертават няколко от основните причини, поради които според много анализатори руският президент Владимир Путин не успява да постигне военна победа в Украйна след повече от 13 месеца война. Сред тях е соченето с пръст между руските служби, отговорни за различни аспекти на войната, включително ФСБ и Министерството на отбраната. В документа се казва, че служителите на ФСБ не включват загиналите и ранените от руската Национална гвардия, наемническите сили на "Вагнер" или бойците на Рамзан Кадиров. Разнообразните бойни сили, които Кремъл е разположил в Украйна, понякога са действали с противоречиви цели, което допълнително усложнява военните усилия на Русия.

ФСБ "изчислява, че действителният брой на руснаците, ранени и убити по време на бойните действия, е по-близо до 110 000", се казва в документа. Не се посочват данните за жертвите, които Министерството на отбраната в Москва разпространява. Последният път, когато министерството оповести публично броя на загиналите, беше през септември, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че от началото на войната били загинали 5937 руски войници.

Американски официални лица по-рано оценяваха руските загуби на около 200 000 войници. В друг изтекъл документ се съобщава, че към февруари руснаците са претърпели от 189 500 до 223 000 жертви, включително до 43 000 убити в бой. Жертвите и ранените сред украинците според тази информация са от 124 500 до 131 000. До 17 500 са убити в бой.

Новите документи предоставят и подробности за един много интересен спор през февруари. В него основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обвини руски военни служители, че не са му осигурили спешно необходими боеприпаси за неговите сили край Бахмут. "Г-н Путин се опита да разреши спора лично, като извика г-н Пригожин и г-н Шойгу на среща, която се смята, че се е състояла на 22 февруари", се казва в един от документите.

ОЩЕ: Пригожин омекна пред Шойгу, говори как изглежда нямало нацизъм в Украйна (ВИДЕО)

"Почти сигурно срещата е била свързана, поне отчасти, с публичните обвинения на Пригожин и възникналото напрежение с Шойгу", се казва още във файла.

На 23 февруари - предполага се, в деня след срещата - Пригожин заяви в "Телеграм", че пратка с боеприпаси вече е на път към неговите бойци.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отвърна, че се съмнява в "достоверността" на съобщенията за широка борба между руски служители. "Не знам на какво се основават тези съобщения, но се съмнявам в тяхната достоверност и в разбирането на автора за същността на това, което се случва в Русия", каза той в отговор на въпрос на CNN. И добави, че не знае "нищо" за срещата между Путин, Пригожин и Шойгу.

В този теч се включват материали от Агенцията за национална сигурност, Службата на директора на националното разузнаване и разузнавателната дирекция на Обединения щаб на Пентагона. Материалите, предоставени на The New York Times, са публикувани на един от сървърите на Discord, където в крайна сметка се появи първият набор от разузнавателни документи на Пентагона. Представители на САЩ заявиха, че тези файлове са автентични, но предупредиха, че някои от тях са били променени. Възможно е документите да съдържат и остаряла или неточна информация, коментират от медията.

Администрацията на Джо Байдън определи теча като "сериозен риск за националната сигурност". Според Украйна документите, разпространени в руското информационно пространство, са били подправени с "Фотошоп". Киев все пак ще изчака резултатите от разследването на Пентагона.

Днес The Washington Post писа кой стои зад теча на файловете от разузнаването на САЩ и НАТО - научете повече тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес