Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов опит да се избере председател на Камарата на представителите на САЩ

25 октомври 2023, 06:06 часа • 791 прочитания

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ отново се опитаха да изберат лидер, след като представителят Том Емър стана последната надежда, станала жертва на партийните борби, които парализираха Конгреса за повече от три седмици.

ОЩЕ: Трети неуспешен опит за Джим Джордан във вота за председател на Камара на представителите

Представителят на Луизиана Майк Джонсън се очертава като водещ кандидат с 85 гласа след вечерно гласуване при закрити врата, съобщиха депутати, макар че не беше ясно дали той ще успее да преодолее разделението, което препъна Емър и двама други кандидати, спечелили преди това партийната номинация.

Очакваха се нови кръгове на гласуване в опит да се обедини партията около кандидат, който може да спечели председателското място и да прекрати патовата ситуация, която остави Камарата без лидер от 3 октомври.

Поради това законодателите не са в състояние да реагират на войните в Близкия изток и Украйна или да предприемат стъпки за предотвратяване на частичното спиране на работата на правителството, което ще започне на 18 ноември без действия на Конгреса.

Емър, който е републиканец №3 в Камарата на представителите, е третият законодател, чиято кандидатура за председател се провали.

ОЩЕ: Джим Джордан загуби и второто гласуване за председател за Камарата на представителите

Подобно на Стив Скализ и Джим Джордан преди него, перспективите на Емър бяха обречени от сравнително малка група от въздържали се депутати, които не му позволиха да събере необходимите 217 гласа, за да спечели председателското място. Този висок праг и тясното мнозинство на партията от 221-212 гласа означава, че всеки кандидат може да си позволи да загуби само четири гласа, ако демократите останат единни в опозиция.

Джонсън, консервативен адвокат по конституционно право, се определя като "екипен играч и изграждащ мостове". Представляваният от него северозападен район на Луизиана е един от най-бедните в страната.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес