Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неяснотата за финансирането на американското правителство остава

22 януари 2018, 07:50 часа • 1133 прочитания

Американският сенат отложи ключовото гласуване, с което трябваше да бъде постигнато съгласие относно дълга на САЩ за следващата финансова година и да върне американското правителство в нормалния му режим на работа, съобщава Reuters.

Гласуването беше отложено заради липса на разбирателство между републиканците и демократите относно т.нар. "мечтатели" - младежи, доведени нелегално в САЩ още като деца. Съгласно намеренията на администрацията на Доналд Тръмп такива лица подлежат на екстрадиция, но по времето на Барак Обама те бяха защитени от репатриране. Демократите са категорични, че искат от Тръмп гаранции, че няма да позволи "мечтатели" да бъдат гонени от САЩ.

Евентуален нов опит да се гласува временно финансиране за правителството ще има в 19:00 часа днес (22 януари). Това финансиране ще стигне за нормална работа на американската администрация до 8 февруари.

В края на миналата седмица правителството на САЩ остана без финансиране, след като Демократическата партия успя да блокира предложения за одобрение в Сената план за краткосрочен бюджет за времето до 16 февруари, припомня Агенция "Фокус". Временната мярка се налага, тъй като няма съгласие за бюджета на САЩ за следващата финансова година.

Републиканците включиха в бюджета си огромно финансиране за армията и отбраната, докато демократите заложиха на имигрантската програма. В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв план в Камарата на представителите, осигуряващ финансиране на държавата до 16 февруари, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената. Правителството на САЩ по този начин остава без финансиране до приемането на нов бюджет. Това ще доведе до преустановяване на работата на всички държавни институции, определяни като второстепенни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес