Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

NBC: Западът иска да върне Русия и Украйна на масата за преговори през зимата

10 ноември 2022, 09:35 часа • 1630 прочитания

Американски и други официални лица на Запад смятат, че нито Украйна, нито Русия могат да спечелят войната. Те виждат зимата като перфектен момент за дипломация и искат да сложат двете страни край масата за преговори. Това пише в свой материал американската NBC, цитирайки служители, запознати с темата.

Западни представители на отбранителните ведомства (говорещи под условие за анонимност) се съмняват в способността на Украйна да изведе руските войски напълно от окупираните райони и ако военните действия на терен се стабилизират през зимата, това може да подчертае, че никоя от страните няма да постигне целта си да контролира цялата страна.

ОЩЕ: Шойгу нареди: Руската армия отстъпва от Херсон

"През зимата всичко се забавя", казва западен служител, който е пряко запознат с военните операции. "Потенциалът за разговори... бихме искали това да се случи". Служителят посочва изявлението на руския посланик в Обединеното кралство от миналата седмица относно възможността за преговори като възможно "послание" за дипломатически път.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан направи изненадващо посещение миналата седмица в Киев, където се срещна с президента Володимир Зеленски и с висши украински служители. Съветът за национална сигурност на Белия дом заяви, че срещите са били с цел "да се подчертае твърдата подкрепа на САЩ към Украйна и нейния народ". Но двама души, запознати със срещите, както и един украински правителствен служител заявяват пред NBC, че Съливан е повдигнал въпроса за това как да приключи конфликтът и дали той може да включва дипломатическо решение.

Украинският служител казва, че по време на срещите си с правителството на Зеленски съветникът Съливан е повдигнал въпроса за необходимостта от дипломатическо разрешаване на войната и е подчертал, че влиянието на Киев ще бъде засилено, а не отслабено, ако Украйна изрази готовност да преговаря с руснаците. Добавя, че Съливан не се е опитал да окаже натиск върху Украйна да започне преговори незабавно или да предприеме някакви конкретни стъпки. Вместо това, казва служителят, съветникът е изразил мнение, че Киев ще успее да запази подкрепата на западните съюзници по-добре, ако се възприема като готов да постигне край на конфликта чрез дипломация.

Според украинския служител - Зеленски е подчертал, че Украйна е настоявала за дипломация с Русия в първите месеци на войната и е оттеглила преговорите с Путин едва след документираните жестокости и предполагаеми военни престъпления, които според служителя са направили преговорите с Москва в близко бъдеще "неприемливи за украинската общественост".

Във видеоклип, публикуван в понеделник в Twitter от съветника на украинското министерство на вътрешните работи Антон Геращенко, Зеленски изброява условията за преговори, които включват възстановяване на териториалната цялост, изплащане на военните щети от страна на Русия и наказание за военнопрестъпниците. Самият президент на Украйна каза преди дни, че Москва трябва да бъде принудена да участва в "истински" мирни преговори. Той смята, че руснаците настояват за дипломация само когато са в губеща позиция.

САЩ и техните съюзници не искат да бъдат възприемани като подтикващи Украйна към дипломация, особено ако това включва официално споразумение, според което окупираните от Русия райони в Източна Украйна стават руска територия, твърдят американски и украински представители пред NBC. Служители на САЩ признават, че събирането на двете страни на масата за преговори ще бъде предизвикателство и че както Русия, така и Украйна вероятно гледат на по-бавното оперативно темпо тази зима като на време за пренастройване и преоборудване на силите си, за да бъдат готови за пролетна офанзива.

САЩ и западните съюзници са обсъждали дали турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да помогне за посредничеството между двете страни и държавният глава вече е изразил готовност да помогне за постигането на сделка, според източници. Ердоган е един от световните лидери, които все още разговарят както с Киев, така и с Москва. Израел и Обединените арабски емирства също са лансирали идеята за посредничество, но нито едно от тези предложения не изглежда особено жизнеспособно.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза пред NBC News тази седмица: "Това, което искаме да видим за Украйна, е да получи справедливост, да бъде в силна позиция, когато започне всякакви преговори, които може да проведе с руснаците".

Ако Украйна спечели в Херсон, където руснаците обявиха изтегляне на другия край на р. Днепър, правителството на Зеленски ще е в много по-добра позиция да преговаря. Но според източниците на NBC Путин тогава може да се отдръпне, тъй като няма да е в силна позиция.

ОЩЕ: Първи украински реакции за обявеното руско отстъпление от Херсон: Като говорят нещо, правят обратното

Американската медия съобщава, че според двама служители Съливан е открил линия за комуникация с руския си колега - секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, включително е разговарял с него за руските твърдения, че Украйна може да планира използването на "мръсна бомба" в Украйна. Международната агенция за атомна енергия направи разследване и установи категорично - няма данни Киев да готви подобен ход.

Западен служител твърди: "Все по-очевидно е, че Русия вече е заела по-категорично отбранителна позиция по повечето от фронтовите линии и виждаме, че силите ѝ постепенно нарастват с пристигането на мобилизирани резервисти. Но това са доста нискокачествени сили, които вероятно са слабо пригодени за сложни настъпателни операции, а също така и с недостиг на боеприпаси. Вероятно повечето командни ешелони вече са се изтеглили отвъд река Днепър на изток, оставяйки доста деморализирани войски, които в някои случаи са и без водачи, да се изправят срещу украинците от другата страна. Значителна част от силите отвъд реката в Херсон са наскоро мобилизирани резервисти".

Представители на САЩ смятат, че руското изтегляне ще бъде оспорвано и може да се забави, тъй като украинските сили вероятно ще продължат да се бият с руснаците, докато те се изтеглят към Крим и други райони.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес