Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Написали „помощ“ с палмови листа: Спасиха моряци от безлюден остров

12 април 2024, 14:34 часа • 4927 прочитания

Трима моряци са спасени от отдалечен тихоокеански остров. Те написали „ПОМОЩ“ с палмови листа на белия пясъчен плаж, след като са били блокирани повече от седмица там, съобщава бреговата охрана на САЩ, цитирана от ABC.

Корабокрушенците, всички на около 40 години, са спасени от атола Пикелот, част от Федералните щати на Микронезия на 9 април. „В забележително свидетелство на волята им да бъдат открити, моряците изписват „ПОМОЩ“ на плажа, използвайки палмови листа, решаващ фактор за тяхното откритие“, лейтенант Челси Гарсия, координатор на мисията за търсене и спасяване. „Този акт на изобретателност е основен за насочването на спасителните усилия директно към тяхното местоположение.“

Мисията по спасяването започва няколко дни след изчезването

Мъжете били на риболов на 31 март, когато платноходката им се поврежда и те остават блокирани на брега на атола Пикелот. Мисията за търсене и спасяване започва на 6 април, когато роднина на моряците се обажда в Съвместния спасителен подцентър Гуам, като съобщава, че мъжете не са се върнали у дома.

Още: Лодка с мигранти потъна край Тунис: Само двама оцеляха

Бреговата охрана на САЩ казва, че самолет P-8 Poseidon на Военноморските сили на САЩ, летящ над острова, е идентифицирал моряците, „потвърждавайки тяхното присъствие и състояние“. Кораб спасява моряците ги връща на родния им остров атол Полуат, на повече от 100 мили.

През август 2020 г. подобна операция по търсене и спасяване се проведе на атола Пикелот, когато трима мъже бяха в неизвестност в западната част на Тихия океан в продължение на почти три дни, когато тяхното гигантско послание, очертано на плажа на малкия остров Пикелот, е забелязано отгоре от търсачи в австралийски и американски самолет.

Още: Робинзон: Австралиец с куче е спасен след три месеца в Тихия океан (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес