Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нанси Пелоси реши, че няма да иска да е председател на Камарата на представителите на 82 години

13 декември 2018, 08:22 часа • 1678 прочитания

Кандидатът за председател на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси се е договорила с представителите на опозицията в Демократическата партия, че ако бъде избрана на тази длъжност, няма да се кандидатира отново през 2022 г., когато ще се проведат следващите междинни избори.

Срещу нейната кандидатура се обявява група демократи конгресмени, които са убедени, че партията се нуждая от ново, младо ръководство. Те са готови да подкрепят Пелоси по време на гласуването на 3 януари, ако предстоящият мандат стане за нея последен. "Това лято дадох ясно да се разбере, ме разглеждам своята работа на този пост като преходен период към следващото поколение лидери на Демократическата партия", заяви 78-годишната Пелоси.

Нанси Пелоси трябва да получи подкрепата на 218 членове на Камарата на представителите, за да бъде избрана за неин председател. Тя заяви, че е напълно убедена в своята победа. Нейната кандидатура е подкрепена и от президента Доналд Тръмп. Той обеща, че, ако не й достигнат гласове, републиканците ще й се притекат на помощ.

Пелоси беше председател на Камарата на представителите, третия по важност държавен орган, в периода от 2007 до 2011 г., а от 2011 г. беше лидер на демократите в Конгреса. На състоялите се на 6 ноември междинни избори демократите си върнаха мнозинството в Камарата на представителите, а републиканците укрепиха своите позиции в Сената.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес