Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 50 полицаи са ранени в безредиците в Капитолия

07 януари 2021, 20:02 часа • 2549 прочитания

Повече от 50 американски служители на реда са били ранени в сряда по време на безредиците в Капитолия, няколко от тях са били хоспитализирани със сериозни наранявания. Това става ясно от изявление, публикувано от шефа на полицията на Капитолия Стивън Санд.

След размириците полицията на Капитолия е задържала общо 14 души и продължава да проучва кадри от видеонаблюдението и други източници, за да "идентифицира други, които могат да бъдат преследвани".

Американският полицай, който стреля по един от участниците в безредиците в Конгреса на САЩ, е отстранен от работа по време на разследването, следва от изявлението на Санд.

В сряда поддръжници на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп се опитаха да щурмуват сградата на Конгреса и в крайна сметка успяха да влязат вътре. В същото време полицията, охраняваща сградата, използва огнестрелно оръжие, ранявайки жена. По-късно тя почина в болница.

"Полицейският служител беше изпратен в административен отпуск, а правомощията му на полицай бяха преустановени в очакване на резултатите от разследването", заяви Санд в изявление.

Взривните устройства, открити в сряда във Вашингтон по време на безредиците, са представлявали реална заплаха, се казва още в изявление на Санд.

„Екипът за реакция реши, че и двете устройства са наистина опасни и са могли да причинят голяма вреда на обществената безопасност“, се казва в текста. Устройствата са били неутрализирани и предадени на ФБР за по-нататъшно разследване.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес