Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 50 арестувани при безредиците във Вашингтон

07 януари 2021, 07:07 часа • 1654 прочитания

Служителите на реда задържаха над 50 души след обявяването на вечерен час във Вашингтон поради безредици. Това съобщи на пресконференция ръководителят на столичната полиция Робърт Конти, информира ТАСС.

„Към 21:30 ч. извършихме 52 ареста“, каза той и добави, че 26 от тях са били в близост до сградата на Капитолия. Според него, повечето задържани са обвинени в нарушаване на самия режим на вечерен час. Няколко други души също бяха арестувани за нарушаване на правилата за носене на оръжие или незаконно притежание на оръжие.

Има ранени и 14 полицаи. Открити са и 2 взривни устройства, както и коктейли "Молотов" и пушки в пикап, паркиран близо до сградата на Конгреса.

Властите в столичния окръг Колумбия прибягнаха до налагането на вечерен час на фона на размирици в града и той ще важи до края на мандата на Тръмп. Действащият президент на републиканците Доналд Тръмп се обърна към своите привърженици на митинга в Белия дом, след което тълпата се премести в сградата на Конгреса. На съвместно заседание на двете камари на законодателния орган те трябваше да одобрят резултатите от гласуването на избирателната колегия, която на 14-ти декември обяви победата на демократа Джоузеф Байдън на последните президентски избори.

Процедурата трябваше да бъде прекъсната, след като протестиращите нахлуха в сградата на Капитолия. Първоначално служителите на реда не успяха да ограничат потока от хора. В резултат полицията, охраняваща Конгреса, използва огнестрелни оръжия, ранявайки една жена, която по-късно почина в болница.

Подробности: Пелоси: Решихме да продължим с работата си веднага щом протестиращите напуснат Капитолия.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес