Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли водата като ресурс да бъде присвоена от най-богатите?

15 декември 2021, 11:41 часа • 2574 прочитания

След като бе регистрирана на фондовата борса през декември 2020 г., водата се превърна в стока, също както златото и петрола. Това породи сериозни опасения, че тя повече не се разглежда като жизненоважен ресурс, до който към днешна дата все още цели 2,2 милиарда души на Земята нямат достъп, пише France Soir.

Безценно и незаменимо богатство и условие за живота на Земята, водата се превърна в новата мода на финансовия свят, което компрометира значението й на всеобщо благо за човечеството.

Сега водата е сведена не само до стока, но и на нея й е придадена и финансова стойност, с която може да се спекулира. А в идващите години тя вероятно ще е в основата на борбата срещу глобалното затопляне.

Водата влезе на чикагската фондова борса покрай тежките суши и унищожителните пожари в Калифорния, които зачестиха през последните няколко години. „Реките пресъхват, водните запаси намаляват, водата става все по-оскъдна. Но вместо да задължат със закон фермерите и индустриалците да пестят вода, властите я вкараха на борсата“, казва икономистът Рикардо Петрела. Така в САЩ се даде възможност на земеделските производители да закупуват фючърси вода, която след това могат да продадат на най-високата цена, вместо да използват водата за производство на плодове и зеленчуци.

По този начин спекулацията с цената на водата се насърчава от финансовите пазари. Един акър фут вода, който се равнява на 1,2 милиона литра, в момента се оценява на 728 долара, спрямо 495 долара през същия период на миналата година.

Тази система, разбира се, е дълбоко неравностойна и несправедлива и поражда основателни тревоги. С излизането на водата на фондовата борба се появи съвсем реалният риск този ценен природен ресурс да бъде присвоен от най-богатите в ущърб на най-уязвимите групи от населението. „В момента, в който нещо се появи на фондовия пазар, то вече няма своята присъща стойност, а само паричната му стойност, от която може да се печели. Само онези, които предложат най-високата цена, ще могат да получат достъп до ресурса“, тревожи се изследователката от Квебек Силви Пакро.

Отричане на неотменимото право на вода

„Включването на водата на борсата означава отричане на неотменимото право на вода“, казва Петрела. „Правото на вода – достъп до 50 литра на ден на човек за достоен живот – вече не може да бъде гарантирано от политиците, ако пазарът определя правилата. Това може да породи огромни социални несправедливости. "

Решението, според Силви Пакро, зависи само от мобилизацията на гражданите, които чрез оказване на натиск върху правителствата могат да сложат край на приватизацията на водата. В този дух бяха и проведените миналата седмица митинги по инициатива на организациите "Да освободим водата от борсата". Те призовават за "незабавна забрана на финансовите транзакции с вода и забрана за регистриране на компании за водни услуги.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес