Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Meta забрани на руски медии да присъстват на нейни платформи

17 септември 2024, 06:08 часа • 1273 прочитания

Собственикът на Facebook Meta заяви, че забранява на RT, Rossiya Segodnya и други руски държавни медийни мрежи да присъстват на нейни платформи. Компанията твърди, че тези медии са използвали измамни тактики, за да извършват тайни операции за влияние онлайн.

Какво включва забраната?

„След внимателно обмисляне разширихме текущото си правоприлагане срещу руските държавни медии. Сега Rossiya Segodnya, RT и други свързани с тях структури са забранени от нашите приложения в световен мащаб за дейност, свързана с външна намеса“, заявиха от Meta.

ОЩЕ: Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Прилагането на забраната ще започне през следващите дни. Освен Facebook, приложенията на Meta включват Instagram, WhatsApp и Threads.

Забраната бележи рязко засилване на действията на най-голямата компания за социални медии в света срещу руските държавни медии, след като години наред тя предприемаше по-ограничени мерки като блокиране на рекламите и намаляване на обхвата на публикациите им.

По-рано този месец САЩ повдигнаха обвинения за пране на пари срещу двама служители на RT и опит за повлияване на президентските избори през ноември.

ОЩЕ: Зукърбърг заговори за натиск от Джо Байдън за Covid-19, атакува го на тема "Хънтър Байдън"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че държавите трябва да третират дейността на руската държавна телевизия RT така, както третират тайните разузнавателни операции.

RT обвини Съединените щати, че се опитват да попречат на телевизионния оператор да работи като журналистическа организация, пише БГНЕС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес