Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мексико започна процедура по екстрадирането на Ел Чапо

11 януари 2016, 14:52 часа • 3952 прочитания

Властите в Мексико формално са започнали процедура по екстрадирането на наркобарона Хоакин "Ел Чапо" Гусман в САЩ. Екстрадацията обаче все още не е сигурна, пише BBC.

58-годишният Гусман избяга от затвора през юли миналата година и беше задържан отново в петък.

Мексико обмисля също дали да разследва холивудския актьор Шон Пен, който интервюирал Гусман малко след бягството му от затвора. Неназован източник от мексиканските власти разкри, че тайната среща с Шон Пен е помогнала при издирването на беглеца. Резултатът от 7-часовия им разговор излезе в статия в сп. Rolling Stones по време на срещата Пен и Гусман обсъждат различни теми, включително и трафика на дрога.

Мексико започна процедурата по екстрадиция в съответствие с искане на САЩ от 2014-а година. Обвиненията към Гусман са за трафик на големи количества наркотици в страната.

BBC обаче подчертава, че екстрадицията му в Америка не е напълно сигурна. Мексико и САЩ имат договор за екстрадиция, но процедурата може да отнеме месеци. Адвокатите на Гусман може да се опитат да блокират екстрадицията и може да се наложи процедурата да мине през правосъдната система.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес