Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мексико дислоцира огромни военни части да спира мигранти след натиск от САЩ

25 юни 2019, 07:37 часа • 1841 прочитания

Армията и Националната гвардия на Мексико са разположили почти 15 хиляди войници по границата със Съединените щати. Целта е да бъдат спрени мигранти, които искат да влязат в САЩ, предаде БГНЕС.

В началото на юни, други 6000 войници бяха изпратени по южните граници на Мексико, отново с цел ограничаване на мигрантския поток към САЩ.

Мерките са взети под натиск от Вашингтон. По-рано американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще въведе наказателни мита за вноса от Мексико, ако не се направи повече за спирането на мигрантите.

Министърът на отбраната на Мексико Луис Кресенсио Сандовал призна, че мигрантите биват арестувани от войниците. Редица организации, сред които католическата църква, са недоволни от тази практика, която е нова за армейските части по границата. Досега войниците не спираха тези, които напускат Мексико по посока САЩ. Директорът на един от подслоните за мигранти обвини политиците, че карат армията да "върши мръсната работа на САЩ"

Сандовал каза, че понеже прекосяването на границата без документи не е криминално деяние, а административно нарушение, мигрантите биват предадени на местните власти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес