Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мексико депортира все повече мигранти

03 юли 2019, 08:40 часа • 1807 прочитания

Мексико депортира 33% повече чужденци този месец, съобщиха официални представители във вторник, след като страната се съгласи да предприеме "безпрецедентни" стъпки за намаляване на миграцията, предаде БГНЕС.

Общият брой на депортиранията от Мексико през юни е 21 912, спрямо 16 507 през май, според предварителни данни от националната миграционна служба на латиноамериканската държава.

Промяната се случи, след като през май американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху всички мексикански стоки, ако страната не направи повече, за да намали потока от мигранти от Централна Америка, пресичащи американско-мексиканската граница. След седмица на напрегнати преговори двете страни обявиха на 7 юни споразумение, според което Мексико се съгласи да изпрати хиляди войници от Националната си гвардия, за да защити границите си и да разшири политиката си за връщане на търсещите убежище. Тази политика, известна като "Остани в Мексико", изпрати досега близо 17 000 имигранти обратно от САЩ в Мексико.

В отделно изявление мексиканското правителство заяви, че е изпратило първа група от 66 от тези завърнали се хора обратно в родните им страни, съгласно временна нова програма за "доброволно завръщане".

Мигрантите от Гватемала, Хондурас и Салвадор са изпратени по суша от граничния град Сиудад Хуарес, след като са поискали да бъдат репатрирани.

Очаква се миграционното споразумение да доведе до желания от Тръмп резултат: броят на мигрантите, задържани на южната граница на САЩ, се очаква да спадне с 25% за юни, заявиха властите в САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес