Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон предупреди Тръмп, че Г-7 може да стане Г-6 плюс 1

08 юни 2018, 05:45 часа • 6337 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон открито призова останалите страни-членки на организацията Г-7 да се изправят срещу САЩ заради търговската война, която американският президент Доналд Тръмп стартира. Макрон отправи призива си рамо до рамо с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Според Макрон е напълно възможно Г-7 да стане Г-6 плюс 1, визирайки отказа на Тръмп да споделя определени ценности и съответно да не подпише финалната декларация след срещата, ако тя е написана по определен начин, посочва The Guardian. И Макрон, и Трюдо обаче наблегнаха, че тонът спрямо Тръмп трябва да е учтив, но твърд. Те смятат, че срещата на Г-7 в Квебек е възможност за откровена дискусия с Тръмп.

Именно в твърд тон Макрон посочи, че налагането на мита върху стоманата (25%) и алуминия (10%) от САЩ представлява стремеж към „сурова хегемония и изолационизъм”. Френският президент каза, че пазарът на останалите държави от Г-7 е по-голям от американския и добави, че „хегемонията налага правото на силния”, а срещу това Франция ще се съпротивлява. Макрон уточни и, че американският президент може би няма нищо против да е изолиран, но американските работници ще са първите пострадали от глобална търговска война. И припомни, че Франция е съюзник на САЩ така, както и другите държави в Г-7, което се доказва от позицията в Сирия, в Ирак.

Същевременно, в Twitter Доналд Тръмп отвърна на Макрон и Трюдо. „Моля, кажете на премиера Трюдо и президента Макрон, че те обричат САЩ на големи дългове и с огромни мита създават непарични бариери. Търговският излишък на ЕС със САЩ е 151 млрд. долара, а Канада държи нашите фермери и други производители настрана”, написа Тръмп според Агенция „Фокус”. И за финал заплаши, че САЩ може да наложи нови мита.

Европейският съюз трябва да реагира пропорционално на въведените от американските власти мита върху стоманата и алуминия. Това обяви пред журналисти след кацането си в Канада британският премиер Тереза Мей. Исторически Великобритания е най-верният съюзник на САЩ, но Тръмп отказа двустранна среща с Мей в рамките на Г-7.

"Разбира се ЕС ще предприеме ответни действия. Искаме да гарантираме и ние работим с другите страни в ЕС за осигуряване на пропорционален отговор и то в рамките на правилата на Световната търговска организация", каза тя.

Припомняме, че Канада моментално отвърна на митата на САЩ със свои мита, а се очаква от 1 юли Европейският съюз също да въведе мита за американски стоки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес