Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майката на Джеймс Фоули обвини САЩ за смъртта на сина си

12 септември 2014, 20:34 часа • 20877 прочитания

Майката на обезглавения американски журналист Джеймс Фоули заяви, че е потресена от небрежността, с която властите във Вашингтон са се отнесли към темата за освобождаването на сина й от плен на джихадистите, предаде CNN.

Според нея, операцията по спасяването на журналиста не е била приоритет на властите. В допълнение тя изтъкна, че действията, които семейството на Фоули е предприело, за да го намери, само са "раздразнили американското правителство."

Джеймс Фоули бе обезглавен от терористите от радикалната сунитска групировка "Ислямска държава" /ИД/ на 20 август т.г.

През 2011 г. Фоули е бил задържан в Либия от службите на Кадафи. Той прекарал в плен няколко седмици, след което бе освободен. Джеймс Фоли е отразявал конфликта в Либия за базираната в Бостън агенция Глоубъл пост.

По-късно стана ясно, че терористите от радикалната сунитска групировка "Ислямска държава" /ИД/ са поискали многомилионен откуп, за да освободят пленения американски фотограф Джеймс Фоули, но САЩ отказали да го платят.

Известно е, че САЩ и Великобритания отказват да плащат подкупи за пленени техни граждани, отбелязва New York Times. Световни агенции обаче припомнят, че европейски съюзници на САЩ и по-конкретно Франция и Испания неведнъж са плащали значителни суми за освобождаването на техни граждани.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес