Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лотарията за зелена карта за САЩ скоро може да бъде спряна

09 февруари 2017, 07:37 часа • 2107 прочитания

Двама сенатори-републиканци официално внесоха законово предложение, с което на практика да се ограничи раздаването на зелени карти. Целта на мярката, предложена от Том Котън и Дейвид Пърдю, е за 10 години да се намали с 50% броя на получаващите зелена карта имигранти, пише Times of India.

Всъщност годишно намалението трябва да е с около 500 000 души, като в момента около 1 млн. души годишно получават зелена карта. През 2015 година със зелени карти в САЩ са дошли 1 051 031 имигранти.

В предложението е предвидено да няма вече разиграване на лотария на 50 000 зелени карти годишно. Причината – тази лотария била пълна с измами и дори не защитавала етническото многообразие, обясни Котън.

Съгласно законопроекта американски граждани и постоянно пребиваващи в САЩ със зелени карти няма да имат възможност да дават пари на членове на семействата си, живеещи в чужбина - родители, пълнолетни братя и сестри, както и пълнолетни деца, сключили брак. По досегашната система това "спонсорство" даваше възможност на тези роднини след време да се сдобият със зелена карта. Проектът предвижда възможност да бъдат "спонсорирани" само техните съпруги, съпрузи и непълнолетни неомъжени или неженени деца - с временни изключения за възрастни и болни родители.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес