Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидер на синдикална федерация в САЩ излезе от президентския съвет заради Шарлотсвил

16 август 2017, 09:06 часа • 1261 прочитания

Лидерът на най-голямата федерация на профсъюзите в САЩ AFL-CIO Ричард Трамка излезе от президентския съвет след думите на държавния глава Доналд Тръмп за събитията в Шарлотсвил.

Във вторник Тръмп заяви, че вината за с блъсъците в града е в „двете стран” като така повтори първата си реакция на събитията, когато все още не бе осъдил действията на крайнодесните.

„Ние не можем да бъдем в един съвет с президент, който допуска нетърпимост и вътрешен тероризъм … Днеш ните изказвания на Тръмп анулират неговите предишни принудителни изказвания за ККК („Ку Клукс Клан”) и неонацистите. Ние сме длъжни да напуснем от името на трудещите се на Америка, които отхвърлят всички представи за легитимността на тези фанатични групировки”, се казва в заявлението на лидера на федерациятга.

„Американската федерация на труда и конгреса на промишлените организации” AFL-CIO е най-голямата федерация на синдикати в САЩ, която се състои от 56 американски и международни съюзи. Тя участва в политическия живот в страната и поддържа като правело Демократическата партия, либералната и прогресивната политика.

Още преди изборите Трамка критикуваше Тръмп за „расистката му избирателна кампания”, което не му пречеше да бъде член на съвета при президента.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес