Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коронавирусът даде шанс на измамници да откраднат милиони, предназначени за безработица в САЩ

18 май 2020, 08:22 часа • 2570 прочитания

Американските власти смятат, че организирана мрежа от измамници е откраднала стотици милиони долари, като е фалшифицирала искания за обезщетения за безработица във Вашингтон и шест други щата. Това съобщи The New York Times, позовавайки се на секретната служба на САЩ и местни власти.

Според изданието, цитирано от БГНЕС, измамниците са се възползвали от натовареността на американските служители по време на пандемията с коронавирус и са подали искания за обезщетения за безработица от името на заети хора. Техните лични данни, включително адреси, номера на социални осигуровки, телефони и дебитни карти са били откраднати от хакери много преди кризата с разпространението на COVID-19. В много региони парите са се превеждали директно по банкови сметки, посочени във фалшивите молби за обезщетения.

В щата Вашингтон властите научиха за проблема едва през последните дни, когато започнали да получават обаждания от американски граждани, които недоумявали защо са получили потвърждение по електронна поща за начисляване на обезщетения, от които не се нуждаят. "Това беше удар за нас", каза Сузи Ливайн, ръководител на отдела по заетостта във Вашингтон.

На разположение на вестника е документ от тайните служби за наличието на информация за участието на нигерийска група измамници в "потенциална кражба за стотици милиони долари". Специалният агент на службата Рой Дотсън потвърди пред изданието, че подобно разследване е в ход, но засега не е довело до идентифициране на конкретни извършители. Според Дотсън организаторите на схемата са прибягнали до услугите на лица, които действат като посредници при легализацията на криминално придобити средства в Съединените щати.

Освен във Вашингтон, жертви на фалшификацията има в щатите Флорида, Масачузетс, Северна Каролина, Оклахома, Роуд Айлънд и Уайоминг.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес