Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колумбия хвана рекордно количество кокаин - десетки тонове

09 ноември 2017, 06:40 часа • 4763 прочитания

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос обяви, че е заловено рекордно за страната количество кокаин – 12 тона, предаде БГНЕС.

"Никога досега, откакто преди 40 години започнахме да се борим срещу наркотрафика, не е било залавяно толкова голямо количество", каза президентът на специална пресконференция. С тази заловена пратка, ние надхвърлихме заловените миналата година количества (362 тона за настоящата година, срещу 317 – през 2016 г.), добави той.

Стойността на задържаният наркотик се изчислява на около 360 млн. долара. Той е собственост на най-голямата престъпна група в Колумбия, занимаваща се с наркотрафик - "Клан дел голфо". Кокаинът е лично притежание на водача на "Клан дел голфо" Даиро Антонио Усуга, известен още като Отониел. Той е най-издирваният човек в Колумбия.

Наркотикът е бил заловен в район, в който традиционно се отглеждат банани - в щата Антиокия. Полицията в Колумбия обяви в комюнике, че в операцията са участвали повече от 400 служители на агенцията за борба с наркотрафика.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес