Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Клинтън призна, че фракингът е използван като оръжие за ограничаване на Русия

15 април 2016, 08:40 часа • 2320 прочитания

САЩ са подкрепяли разпространението на метода хидравлично разбиване за добив на гази и петрол, включително и за да намалят зависимостта на други страни от Русия. Това заяви Хилари Клинтън, която е един от основните кандидати за подкрепата на Демократическата партия по пътя към Белия дом. Тя обяви това по време на дебат в Ню Йорк, пише БГНЕС.

Като обясни позицията си към хидравличното разбиване, тя посочи, че една от причините, поради които Вашингтон е подкрепял популяризирането на оспорвания метод за добив на подземни енергийни ресурси, е била да се намали зависимостта им от въглища и петрол. „Освен това, особено ако те се намират в Европа, и за да имат възможност да избегнат натиск от страна на Русия, който бе много силен”, предполага тя.

Фракингът позволява да се извлича газ и петрол чрез инжектирането на вода под голямо налягане, като по този начин се разбиват т.нар. шисти, който представляват кухи образования, пълни с газ или петрол. С хидравличното разбиване може да се добива природен газ и нефт от скални образувания, които се намират дълбоко под повърхността на земята - от 1500 до 6100 метра дълбочина.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес