Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай е отказал оръжия на "Вагнер", гласи изтекъл документ от САЩ

20 април 2023, 17:48 часа • 3864 прочитания

Изтекъл доклад на американското разузнаване показва, че Китай е отказал да предостави оръжие на руската частна военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин. Това съобщи Financial Times на 20 април.

Според информацията на британския вестник директното искане на "Вагнер" към Китай подсказва, че наемниците имат "известна увереност, че Пекин ще бъде отворен за въоръжаване на Москва, надхвърляйки други несмъртоносни форми на подкрепа за военната кампания, предоставяни от китайски компании".

Въпреки това от началото на януари Китай не е доставил на "Вагнер" никакви оръжия - дори тестови, нито пък е поддържал контакт с наемническата група, гласи информацията от изтеклия файл, цитирана от FT.

На 14 април китайският външен министър Цин Ган заяви, че държавата му няма да продава оръжия на нито една от страните във войната. През последните месеци официални представители на САЩ алармираха, че Китай обмисля да изпрати смъртоносна помощ на Русия за войната ѝ срещу Украйна. Пекин обаче отхвърли тези твърдения.

ОЩЕ: Китай няма да дава оръжия на Русия

Украинският министър на отбраната Олексий Данилов заяви в интервю този месец, че Киев не е открил на бойното поле китайски оръжия, използвани от Русия. "В случай че това се промени, ние незабавно ще уведомим както (украинското - бел.ред.) общество, така и света. Въпреки това, като се има предвид участието на Китай в световните дела, не е ясно защо те биха решили да доставят оръжия на Руската федерация в този момент", каза Данилов.

В доклада на американското разузнаване, цитиран от FT, се твърди, че искането на "Вагнер" към Китай за оръжия е включено наред с подобни допитвания към Беларус и Сирия - близки съюзници на Русия. В документа се казва, че Минск "вече е доставил 50% от обещаните неуточнени оръжия" и е предложил да изпрати на "Вагнер" 300 000 гранатомета ВОГ-17 до началото на януари.

Освен това наемническата групировка е закупила шест гранатомета SPG-9 и 180 гранати в Сирия, но в доклада не се уточнява кога.

Свързаните с "Вагнер" лица са се опитали също така да закупят дронове, системи за електронна война, системи за противодействие и гаубична артилерия в Турция, но техните контакти са им казали, че не е възможно да се изнасят много от оръжията.

ОЩЕ: CNN: "Вагнер" опитали да купят оръжия от Турция, за да ги ползват срещу Украйна

Друг доклад на американското разузнаване, цитиран от FT, показва, че "Вагнер" възнамерява да възобнови набирането на затворници. Евгений Пригожин, основателят на ЧВК, заяви на 9 февруари, че е спрял да вербува осъдени за участие в бойните действия в Украйна.

Документите, цитирани от FT, са част от едно от най-големите изтичания на разузнавателна информация през последните години - "Пентагонлийкс", което разкрива безпрецедентен поглед зад кулисите на военните действия в Украйна. Федералните следователи на САЩ арестуваха на 13 април заподозрян, за когото се твърди, че е свързан с масовия теч на разузнавателна информация.

ОЩЕ: Пентагонлийкс: Арестуваха заподозрян за изтеклите секретни документи (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес