Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Католическа болница в САЩ отказа да извърши спешен аборт

02 октомври 2024, 17:59 часа • 420 прочитания

Католическа болница в Калифорния е отказала незаконно да извърши спешен аборт на пациентка, чиято бременност не била жизненоспособна. Новината съобщава The Associated Press.

Ето защо главният прокурор на щата ще съди лечебното заведение. Главният прокурор Роб Бонта обяви делото в понеделник. То беше заведено същия ден във Върховния съд на окръг Хумболт.

Подробности за случая 

Случаят е от февруари тази година, когато пациентката Анна Нуслок била в 15-та седмица от бременността си. Водата й изтекла и тя била откарана във въпросната болница.

Лекарят обаче казал на Нуслок, че в болницата не могат да осигурят аборт, ако един от близнаците на Анна има забележими сърдечни тонове. 

Лекарят й препоръчал да вземе хеликоптер до Калифорнийския университет в Сан Франциско за спешна помощ, но тя се съмнявала, че застраховката й ще покрие цената от 40 000 долара за пътуването.

Анна попитала дали може да шофира Сан Франциско, но лекарят я предупредил,  че за около пет часа ще загуби много кръв и ще умре. В крайна сметка интервенцията е извършена в друга болница, която се намирала на 12 мили разстояние. ОЩЕ: Папата разпали дебата за абортите в Белгия: Лекарите, които го правят, са убийци

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес