Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канадският премиер се извини заради гафа с украински нацист (ВИДЕО)

27 септември 2023, 23:01 часа • 2949 прочитания

Канадският премиер Джъстин Трюдо поднесе в сряда "безрезервно" извинение в парламента, след като законодателният орган публично почете украински ветеран от Втората световна война, който се е сражавал заедно с нацистите, предаде АФП.

„Бих искал да поднеса безрезервни извинения за случилото се в петък и на президента Володимир Зеленски и украинската делегация заради положението, в която бяха поставени“, каза Трюдо пред депутатите. „Несъзнателното разпознаване на този човек беше ужасна грешка и посегателство върху паметта на онези, които тежко пострадаха от ръцете на нацисткия режим", каза Трюдо, цитиран от БГНЕС.

Още: Зеленски пристигна в Канада (ВИДЕО)

Канадският лидер имаше предвид смущаващ инцидент, който помрачи посещението на Зеленски миналата седмица, предизвиквайки шум, който доведе до оставката на председателя на парламента във вторник.

Украинският президент беше в Канада като част от обиколка за укрепване на западната подкрепа в борбата на страната му срещу руската инвазия. Зеленски беше в залата като почетен гост, когато ораторът Антъни Рота обяви името на възрастния ветеран като герой от Втората световна война, което предизвика овации. По-късно стана ясно, че ветеранът е служил във военна част, свързана с нацистите.

Трюдо каза по-рано в сряда, че грешката "дълбоко е засрамила парламента и Канада" и се извинява пред всички канадци и еврейския народ по света. „Това беше ужасяващо посегателство върху паметта на милионите хора, загинали в Холокоста“, каза Трюдо. Рота се оттегли под натиск, като каза, че "дълбоко съжалява за моята грешка" и болката, която причини на еврейските общности в Канада и другаде.

Още: Нацистки скандал при посещението на Зеленски в Канада гневи все повече Полша (ВИДЕО)

Предисторията

На високопоставеното събитие за Зеленски председателя на парламента Рота приветства Ярослав Хунка като „украинско-канадски военен ветеран от Втората световна война, който се бори за украинската независимост срещу руснаците“ и „украински герой и канадски герой“.

Хунка е служил в 14-та вафен-гренадирска дивизия на SS, „нацистка военна част, чиито престъпления срещу човечеството по време на Холокоста са добре документирани“, твърди Центъра „Приятели на Симон Визентал“. Еврейската застъпническа група нарече случая "шокиращ" и "невероятно обезпокоителен".

Още: Гаф в канадския парламент: Аплодират украинец, воювал за нацистите

Инцидентът хвърли сянка върху посещението на Зеленски. Русия бързо се намеси по въпроса, заявявайки, че сега Канада трябва да „изправи пред правосъдието“ 98-годишния мъж. Москва от години се опитва да представя прозападното украинско правителство, ръководено от Зеленски, който е евреин, като неонацистко и често използва съобщенията в своите контролирани от държавата медии, за да оправдае нахлуването в Украйна пред руския народ.

Трюдо каза: "Също така искам да повторя колко дълбоко съжалява Канада за ситуацията, която постави президента Зеленски и украинската делегация. Изключително обезпокоително е да се мисли, че тази груба грешка се политизира от Русия и нейните поддръжници, за да се осигури фалшива пропаганда за това, за което се бори Украйна".

Русия експлоатира

Междувременно, руската пропаганда налива масло в огъня, но понякога в наистина комични краски. "Фашистите в Канада трябва да бъдат изтрити (от лицето на Земята). Възстановете базите в Куба - не една, а три. Да се съюзим с Мексико и да блокираме Арктическия океан" - така руската пенсионерска "23-та бригада Владимир Криович" избухна, вместо да решава судоку или да ходи на кафе:

Още: Какво направи канадски политик? Брутален скандал - покани нацистки военен, а Русия се възползва от гафа

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес