Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада е разтревожена от изтекли доклади за намеса на Китай в изборите

07 март 2023, 14:02 часа • 1005 прочитания

Канада разтревожена от изтеклите разузнавателни доклади за китайска „намеса“ в изборите, пише The Guaardian.

Поредица от изтекли разузнавателни доклади подновиха обвиненията, че Китай се е намесил в последните федерални избори в Канада, като поставиха началото на ожесточен дебат относно възможните отговори на намесата на Пекин.

Лидерите на опозицията настояха премиерът Джъстин Трюдо да проведе публично разследване на начина, по който Китай се е опитал да промени резултата от два федерални избора в своя полза.

В понеделник вечерта Трюдо обяви, че ще назначи специален докладчик, който да разследва твърденията за чужда намеса, както и създаването на регистър на чуждестранни агенти, съобщава още медията

Според Трюдо много държавни и недържавни играчи искат да насърчават нестабилността тук и другаде, за да прокарват собствените си интереси. Той цитира неотдавнашен доклад, според който нито Китай, нито която и да е друга нация са успели да се намесят успешно в изборите в Канада.

Опасенията относно действията на Китай в Канада нараснаха през последните месеци след съобщения за незаконни „полицейски участъци“, работещи в големите градове. ОЩЕ: Си Дзинпин обвини канадския премиер, че разкрил какво са си говорели на Г-20 (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес