Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада е на път да се включи в ударите срещу ИД

03 октомври 2014, 20:35 часа • 16174 прочитания

В понеделник Камарата на общините на канадския парламент трябва да гласува предложение за изпращане на бомбардировачи в Ирак. Те ще участват 6 месеца в кампанията с въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава" (ИД).

Очаква се предложението на премиера Стивън Харпър, тъй като партията му разполага с голямо мнозинство, информира АФП.

Сухопътни войски няма да бъдат изпращани. Канадската мисия ще се ограничава само до изпращането на бомбардировачи и самолети за презареждане във въздуха. Изпращането на 69 военни съветници, което вече беше решено преди един месец, бе удължено с още 6 месеца, информира БГНЕС.

Местните медии съобщават за 4 до 8 бомбардировача, които ще бъдат изпратени в Ирак. Въздушните операции ще бъдат осъществени само "там, където Канада има ясната подкрепа на правителството на страната. В момента това е само Ирак", заяви ръководителят на консерваторите пред депутатите, информира БГНЕС.

"Ако това се случи в Сирия, ние също ще участваме във въздушните удари срещу ИД в тази страна", допълни Харпър. Той обаче призна, че международната коалиция не трябва да очаква твърде много от въздушната кампанията. "За да бъдем ясни, ще кажа, че тази намеса няма да позволи да елиминираме тази терористична организация. Имаме намерение да отслабим значително капацитета на "Ислямска държава", най-вече способността й за мащабно придвижване на военни или за открити бази на място", заяви канадският премиер.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес