Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канада действа по голямо търговско споразумение, за да се бори със САЩ

12 юни 2018, 07:50 часа • 1421 прочитания

Канада бърза да внесе законопроект за ратифициране на Търговското споразумение за тихоокеанско сътрудничество с десет тихоокеански страни, за да смекчи последствията от търговския конфликт със САЩ, съобщи канадският министър на международната търговия.

"Ратифицирането на споразумението е абсолютен приоритет и ние ще действаме бързо, за да внесем законопроекта преди парламентарната ваканция, която започва на 22 юни", каза Франсоа-Филип Шампан пред Камарата на общините (долната камара на канадския парламент), предаде БГНЕС.

Подписаното през март без САЩ споразумение трябва да влезе в сила 60 дни след своето ратифициране от поне шест от 11-те страни, участващи в него /Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам/. За да се справи с протекционистичната политика на американския президент Доналд Тръмп, Отава разчита на това споразумение да отвори пазарите за канадските предприятия, отбеляза Шампан.

Миналата седмица Тръмп потвърди налагането на вносни мита на канадските стомана (25%) и алуминий (10%) и заплаши да се обърне и към автомобилния сектор, което повиши напрежението между двете страни.

Канада е най-голям търговски партньор на САЩ и се бори да предоговори Споразумението за свободна търговия в Северна Америка, което я свързва с Мексико и САЩ от 1994г. и разчита на нови търговски съюзи, за да разгърне своите пазари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес