Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камарата на представителите дебатира импийчмънта срещу Тръмп

13 януари 2021, 18:18 часа • 3252 прочитания

В Камарата на представителите на Съединените щати започна обсъждането на импийчмънта срещу президента Доналд Тръмп, съобщи БНР.

Демократите го обвиняват в подстрекаване на нападение срещу сградата на Конгреса преди седмица, при което загинаха пет души. Гласуването се очаква около 22 ч. българско време.

Малко преди започването на дебатите Нанси Пелоси написа в Twitter: „Подстрекаването от Доналд Тръмп на смъртоносния метеж срещу Капитолия е без прецедент в историята на нашата нация и представлява нечувано нарушение на клетвата му за изпълняване на длъжността“.

Междувременно днес Сикрет Сървис поема командването на подготовката за охрана в дните преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън.

В столицата се появяват все повече блокирани улици и тротоари и може да се забележи засилено полицейско присъствие. В опазването на реда, което се очаква да е на безпрецедентно високо ниво, ще се включат и 15 хиляди служещи в Националната гвардия.

В деня на дебата за импийчмънта "Ню Йорк Таймс" публикува в Twitter снимка, на която се вижда фоайе в Капитолия със спящи униформени, които са подпрели автоматите си на стените.

 

Демократът Джим Хаймс заяви, че заплахите са реални и може да се стигне до жертви, но увери, че няма опасност за превземане на органите на управление.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес