Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Издигат статуя на Джони Кеш в Капитолия на САЩ

05 август 2024, 08:32 часа • 780 прочитания

Статуя в чест на иконата на кънтри музиката Джони Кеш ще бъде открита в Капитолия на САЩ през септември, обявиха председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и лидерът на демократите Хаким Джефрис, съобщи NBC News.

Статуята ще бъде втората от Арканзас в Капитолия. Статуята на Дейзи Бейтс, лидер в областта на гражданските права, която оглавява арканзаския клон на Националната асоциация за напредък на цветнокожите (NAACP), беше открита в Националната зала за статуи на 8 май.

Високата 8 метра статуя на Кеш, създадена от скулптора от Литъл Рок Кевин Крес, изобразява певеца с китара, преметната през гърба му, и с Библия в ръка.

Още: Във Флоренция: Туристка се възкачи по статуя на Бакхус и я разцелува

Церемонията по откриването ще се състои на 24 септември в зала "Еманципация" (Emancipation Hall). Планирано е на церемонията да присъстват Джонсън, Джефрис, губернаторът на Арканзас Сара Сандърс и семейството на Кеш.

Статуите на Кеш и Бейтс замениха статуите на Урия Роуз, адвокат от XIX в., и Джеймс П. Кларк, бивш губернатор и сенатор на САЩ в края на XIX в. и началото на XIX в. И двете статуи предизвикаха критики, особено заради расистките забележки на Кларк, който призова Демократическата партия да запази "белите стандарти".

Кой е Джони Кеш?

Снимка: Getty Images

Кеш е роден през 1932 г. в Кингсланд, малко градче на около 60 мили южно от Литъл Рок. Той умира на 71-годишна възраст през 2003 г. от усложнения от диабет.

Музикантът продава 90 милиона плочи в цял свят, като записва кънтри, блус, рок и госпъл. През 1980 г. е приет в Залата на славата на кънтри музиката, а през 1992 г. - в Залата на славата на рокендрола.

През кариерата си Кеш е носител на множество награди, включително 13 награди "Грами" и 9 награди на Асоциацията за кънтри музика, припомня БГНЕС.

Още: Това е най-великото любовно писмо на всички времена

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес