Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избраха нов председател на Камарата на представителите в САЩ

25 октомври 2023, 21:10 часа • 1562 прочитания

Републиканците в Камарата на представителите избраха конгресмена Майк Джонсън за нов говорител – важен момент, който идва три седмици след историческото сваляне на Кевин Маккарти.

Джонсън събра 220 гласа, а демократът Хаким Джефрис - 209 гласа. Зад Джонсън имаше единодушна подкрепа на Републиканската партия. Един републиканец – Ван Орден, отсъстваше от гласуването.

Още: Нов опит да се избере председател на Камарата на представителите на САЩ

Джонсън беше явен поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп и ключова фигура в Конгреса в неуспешните опити за отмяна на изборите през 2020 г. Джонсън беше избран за първи път в Камарата на представителите през 2016 г. и служи като заместник-председател на републиканската конференция в Камарата и асистентска лидерска роля, предава CNN.

Още: Трети неуспешен опит за Джим Джордан във вота за председател на Камара на представителите

Адвокат с акцент върху конституционното право, Джонсън се присъедини към група републиканци в Камарата на представителите, които гласуваха за оспорване на изборните гласове на 6 януари 2021 г. По време на първия процес за импийчмънт на Тръмп през януари 2020 г. Джонсън, заедно с група други законодатели от Републиканската партия, изпълняваше до голяма степен церемониална роля в екипа на Тръмп за импийчмънт в Сената.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес