Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историческа сделка за петрола, бензинът и дизелът в България спряха да поевтиняват

13 април 2020, 06:40 часа • 16405 прочитания

Руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп приветстваха новата сделка за производството на петрол, сключена в рамките на ОПЕК+. Според условията ѝ, има съгласие за историческо съкращение на производството на петрол, с цел повишаване на борсовите цени, предаде БГНЕС.

В телефонен разговор, двамата лидери се съгласиха, че споразумението е изключително важно. По-рано сделката е била обсъдена по телефона и с краля на Саудитска Арабия, се казва в изявление на официалните власти в Кремъл.

Основните параметри на сделката са следните - 9,7 млн. барела на ден намаление на производството на черно злато, като свиването от общо 10% на производството спрямо сегашното ниво ще бъде достигнато постепенно, като се започва от 1 май и нещата ще продължат така до април, 2022 година.

Резултатът от споразумението на пазарите е следният - Brent-ът поскъпна с почти 3%, до 32,90 долара за барел, а американският лек суров петрол се търгува почти за 24 долара на барел, т.е. над 3% увеличение на цената.

Що се отнася до цените в България, те не помръдват от 9 април насам - статистика за бензина и дизела вижте ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес