Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфекционист номер едно в САЩ пак предупреждава за коронавируса и икономиката

13 май 2020, 08:40 часа • 3667 прочитания

Главният лекар на САЩ по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи предупреди сенаторите, че коронавирусът ще се разпространи още по-бързо, ако страната се отвори твърде рано.

Д-р Антъни Фаучи заяви, че ако не се спазват федерални насоки за отслабване на ограниченията, "малките клъстери" ще се превърнат в огнища на коронавируса, предаде БГНЕС. Той каза също, че реалният брой на смъртните случаи в САЩ вероятно е по-висок от официалното.

Посланието му е в противоречие с оптимистичния тон на президента Доналд Тръмп, който има желание отново да съживи икономиката.

Д-р Фаучи говори чрез видеовръзка пред републиканския комитет на Сената на САЩ.

Той коментира плана на Белия дом "Откриване на Америка отново", който включва три фази от 14 дни, които отделните щати трябва да обмислят да изпълнят, като позволяват на училищата и бизнеса да заработят отново.

Няколко американски щата, които вече рестартират икономиките си, отбелязват, че процентът на заразените се увеличава, а не пада.

Инфекционист №1 на САЩ предупреди за риска от засилване на епидемията от COVID-19, който длъжностните лица няма да могат да контролират, добавяйки, че подобно огнище ще върне икономическото възстановяване назад и може да доведе до "страдания и смърт".

Още: "Тенденцията светът и коронавирусът да свикват да живеят заедно се засилва"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес