Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има загинали при срутване на две сгради в Рио Де Жанейро

13 април 2019, 10:30 часа • 2211 прочитания

13 души бяха обявени за изчезнали, петима загинаха, девет са ранени, а други 13 бяха обявени за изчезнали, след срутването на две жилищни сгради в Рио де Жанейро, пише nova.bg. Инцидентът е станал във фавелата Музема – един от бедните квартали в западната част на бразилския мегаполис. Живеещите в сградите, които са били съответно на четири и шест етажа, са се нанесли в тях преди около половин година.

Екипи на Гражданска защита евакуираха хората от съседните сгради заради опасения от още срутвания. Фавелата Музема беше тежко засегната от проливните дъждове при преминаването на мощната буря над Рио де Жанейро тази седмица, която взе 10 жертви и причини мащабни щети. Властите съобщиха, че в момента на срутването на двете сгради времето е било ясно и не е валяло. Улиците на фавелата обаче все още са под вода и живущите в квартала са откъснати от света от понеделник. Според кметската управа на Рио повечето сгради в района са построени без разрешително и властите са правили опити да ги разрушат – действия, които са били спрени с решение на съда.

Фавелата Музема е под контрола на организирана престъпна групировка, която държи правата върху имотите, разпределението на битовия газ и осигурява „защита“ на собствениците на малък бизнес. Според разследващите, двете самосрутили се сгради по всяка вероятност са били построени по нареждане именно на тази криминална група. По оценка на властите в квартала има около 60 жилищни сгради, които са извън регулация, нямат официални разрешителни за строеж и за продажба.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес