Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има риск от трусове при хидравличен фракинг

17 юни 2012, 18:46 часа • 4677 прочитания

Техниката на хидравличен фракинг (разпукване, разкъсване), използвана за добив на шистов газ и масло, може да предизвика трусове, макар рисковете да са малки. Това е заключението на проучване, публикувано от американския Национален съвет за научни изследвания.

Според еколозите хидравличният фракинг, който се състои в инжектиране при много високо налягане на големи количества вода с пясък и химични добавки, за да се освободи газът, затворен в скалния пласт, предизвиква замърсяване на подземния воден слой и на въздуха.

Техниката не крие висок риск за трусове с магнитуд над 2, т.е. достатъчни, за да бъдат усетени, твърди в доклада Мъри Хицман, професор в Минния институт на Колорадо и председател на комисията, която го е изготвила.

В проучването е отбелязан един-единствен случай, установен в света, при който фракинг е предизвикал трусове – през април и май 2011 г. в района на Блекпул, Великобритания. Те са били с магнитуд 2,3 и 1,5.

Техниката е посочена като възможна причина за серия малки земетресения в Оклахома през 2011 г. Според доклада тринадесет американски щата са сигнализирали за трусове, които може да са били свързани с енергийния сектор. В САЩ има 35 000 кладенци за шистов газ.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес