Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в Ню Йорк се готвят да свалят ковид маските

09 февруари 2022, 07:40 часа • 1914 прочитания

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул планира да отмени днес (9 февруари) задължението за използване на маски на повечето закрити обществени места в щата, съобщи The New York Times, цитиран от БГНЕС.

Хочул възнамерява да остави задължителното носене на маски, което е оспорено в съда, да приключи по график, вместо да се опитва да го поднови, съобщи вестникът, като се позова на трима души, информирани за решението на Хочул.

Засега не е ясно дали администрацията на Хочул ще поднови или ще се откаже и от отделното правило за задължително носене на маски в държавните училища в Ню Йорк, което трябва да изтече след две седмици.

Хочул определи задължителните маски на закрито като временна мярка, която беше наложена на 31 декември 2021 година. По това време силно заразният вариант на коронавируса Омикрон доведе до рязко увеличаване на броя на заболелите от COVID-19, което заплашваше да натовари здравната система.

Решението за отпадането на маските идва, след като представители на няколко други щата, ръководени от Демократическата партия - Ню Джърси, Калифорния, Кънектикът, Делауеър и Орегон - обявиха, че през следващите седмици ще отменят задължителните маски в училищата и на други обществени места.

Във всички тези случаи властите се аргументират с отстъпващата вълна от инфекции, хоспитализации и смъртни случаи, причинени от COVID-19, която заля Съединените щати по време на празничния сезон в края на 2021 г.

Облекчаването на правилата за носене на маски е сигнал за нарастващата склонност на политическите лидери да отърват от извънредното положение изнервените от пандемията граждани и да се насочат към политики, които третират вируса като част от всекидневния живот.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес