Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Оукланд направи законни халюциногенните гъби

06 юни 2019, 08:08 часа • 5535 прочитания

Градският съвет на Оукланд в Калифорния гласува единодушно декриминализирането на халюциногенните гъби, известни още като "магически гъби". Гласуването прави Оукланд вторият щат в САЩ, който легализира естествените халюциногени, след като Денвър ги декриминализира на 8 май, предаде БГНЕС.

Гласуването на градския съвет принуди правоприлагащите органи да прекратят разследването и преследването на лица за употребата или притежаването на наркотици, произхождащи от растения, кактуси и - най-често - гъби, съдържащи псилоцибин.

Историческият ход на Денвър миналия месец беше резултат от спечелен обществен вот. Обществената комисия по сигурността на Оукланд предложи резолюцията на градския съвет миналата седмица.

Защитниците на декриминализацията твърдят, че естествено срещащите се наркотици като гъбите и кактусите са били използвани от различни култури в продължение на стотици години за всичко - от духовни търсения до подпомагане при психични разстройства в битката с посттравматичен стрес. Те твърдят, че узаконяването на гъбите ще позволи на правоприлагащите органи да се справят с проблеми с по-висок приоритет.

Съветникът на Оукланд Лорен Тейлър добави няколко изменения в резолюцията, предлагащи насоки към потребителите, които бяха приети от съвета. Те включват предложението възрастните, които са избрали да използват халюциногенни гъби, да започват с много малки количества, така че да могат да видят как реагират, преди да използват по-големи дози. Друга препоръка е потребителите да търсят експертно мнение.

Преди гласуването повече от 30 души се събраха, за да дадат показания относно резолюцията. Повечето от тях бяха поддръжници, казвайки, че тези растителни лекарства, както ги наричат, са полезни при травми, депресия, пристрастяване и тревожност. Много от тях описват години на пристрастяване и болка, преди да започнат да използват тези халюциногени и да намерят облекчение.

Не всички свидетели подкрепиха декриминализацията. Майкъл Кларендон, лекар, който живее в Оукланд, каза, че е прегледал медицинската литература и не е вярва, че си струва да подкрепи широкото използване на халюциногенни гъби.

"Коренното население е използвало тези гъби в контролирани ритуали, не всекидневно", казва той. „Най-отговорният път за градския съвет ще бъде да оставим резолюцията на изчакване, да видим какво се случва в Денвър и какво ще предприемем като отговор", каза той.

Поддръжниците се надяват, че решението ще стартира национална дискусия за декриминализирането на растителните лекарства, като показва, че "ако имате прогресивен градски съвет, нещата могат да се променят бързо", казва Карлос Плазола, директор на Decriminalize Nature Oakland, една от главните организации, подкрепящи инициативата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес