Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хънтър Байдън се отказа да пледира „невинен“ по делото за данъчни измами

05 септември 2024, 23:15 часа • 1714 прочитания

Хънтър Байдън е предложил да промени признанието си за невиновност по федерално дело за укриване на данъци, съобщи адвокатът му пред Би Би Си малко преди началото на процеса. Преди това той отхвърли обвиненията на прокурорите, че умишлено е избегнал плащането на 1,4 млн. долара данък върху доходите си в периода 2016-2019 г.

Отказът му в последния момент, обявен в съдебната зала в Лос Анджелис, когато трябваше да започне подборът на съдебните заседатели, може да доведе до втората му наказателна присъда тази година. Тя ще трябва да бъде приета от съдията, а заседанието на съда е отложено за 11:00 ч. местно време. Федералните прокурори заявиха, че се противопоставят на предложението за признаване на вина, предаде БГНЕС.

Още: Байдън няма да помилва сина си Хънтър за обвинението за притежание на оръжие

Синът на президента иска да представи т.нар. пледоария Алфорд - рядка форма на пледоария, която позволява на обвиняемите да запазят невинността си, като същевременно приемат присъдата и наказанието. В момента правителството преразглежда закона по този въпрос. Прокурорите заявиха пред CBS News, новинарския партньор на Би Би Си, че за първи път чуват за промяна на пледоарията.

По-рано Байдън се опита да отхвърли иска, твърдейки, че разследването на мМинистерството на правосъдието е мотивирано от политиката и той е бил селективно набелязан, защото републиканските законодатели работят за импийчмънт на баща му. Той също така твърдеше, че специалният съветник по делото, Дейвид Вайс, е бил назначен незаконно. Тези аргументи бяха отхвърлени от окръжния съдия на САЩ Марк Скарси, който наблюдава делото и обмисля дали да приеме новото признание на Байдън.

Още: Зукърбърг заговори за натиск от Джо Байдън за Covid-19, атакува го на тема "Хънтър Байдън"

През декември синът на президента беше обвинен в три данъчни престъпления и шест простъпки. Те включват неподаване на данъчни декларации и неплащане на данъци, укриване на данъци и подаване на фалшива декларация. Според обвинителния акт от 56 страници Байдън е получил 7 млн. долара приходи от чуждестранните си бизнес сделки в периода 2016-2019 г. В обвинителния акт се казва също, че през този период той е похарчил близо 5 млн. долара за „всичко друго, но не и за данъците си“.

Според обвинителния акт тези покупки са включвали наркотици, ескорт, луксозни хотели, луксозни автомобили и дрехи, за които се твърди, че Байдън фалшиво е обозначил като бизнес разходи. Прокурорите заявиха, че действията на Байдън са представлявали „четиригодишна схема“.

Още: Републиканците започват доклад за импийчмънт на Байдън

„През всяка година, в която не е платил данъците си, обвиняемият е разполагал с достатъчно средства, за да плати част или всички дължими данъци, когато те са били дължими“, се казва в обвинителния акт. „Но той избра да не ги плати“.

Без споразумение за признаване на вина Байдън може да бъде осъден на до 17 години затвор, ако бъде признат за виновен по всички обвинения.

Още: Заради уронващи престижа му кадри: Хънтър Байдън съди „Фокс нюз“

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес