Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хуан Гуайдо с обръщение до ЕС

06 септември 2020, 08:22 часа • 2064 прочитания

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се обърна към ЕС в изявление, оповестено тази събота, осъждайки "неприемливите условия" на парламентарните избори на 6 декември, на които 27 от опозиционните партии заявиха, че няма да участват.

Изборите, насрочени от диктатурата на Николас Мадуро за следващия 6 декември тази година не отговарят на минималните условия да бъдат свободни, поради което ние отхвърлихме този фарс, заяви Гуайдо в изявление. адресирано до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Хосеп Борел.

Неприемливите изборни условия остават непокътнати, независимо че се опитаха да направят козметични промени, за да прикрият продължаващата изборна измама, продължава Гуайдо, когото петдесет държави, признават за временен президент.

Писмото, което Гуайдо изпрати до Борел е и отговор на поканата, отправена от правителството на Николас Мадуро до ЕС и ООН за участие като наблюдатели в законодателните избори.

Условията, за които министъра на външните работи на Венецуела Хорхе Ареаза Ви информира в съобщението си от 1 септември 2020 г., се отнасят до частични елементи и от много малко значение за промяна на истината за предстоящия фарс: няма възможност за надпревара, заявява Гуайдо.

Парламентарните избори на 6 декември предизвикаха отказ на голяма част от опозицията поради липса на гаранции, което ги кара да определят вота като „измама“.

Сред причините за отхвърляне на поканата за гласуване е назначаването на Националния избирателен съвет от Върховния съд , а не от Парламента, със значително опозиционно мнозинство, който е този, който трябва да го назначи, съгласно Конституцията.

Върховният съд, чиято легитимност се отрича от опозицията поради експресния начин на назначаване на магистрати с открити симпатии към „чавизма“, назначи членовете на Националния избирателен съвет, приемайки че Националното събрание /Парламент/ не е успяло да се справи с функциите си.

Начело на избирателния орган е назначена Индира Алфонсо, която беше санкционирана миналия петък от Съединените щати, а през май 2018 г. от правителството на Канада.

В резултат на това група от 27 политически партии, начело с лидера на опозицията Гуайдо отказаха да участват в изборите. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес