Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Холандец уцели от 5 опита паролата на Тръмп в Twitter, посъветва го да я смени

22 октомври 2020, 22:04 часа • 11436 прочитания

Холандският експерт по информационна сигурност Виктор Гевърс отгатна паролата на американския президент Доналд Тръмп в Twitter и след това пое профила му. Това съобщава холандското издание De Volkskrant, цитирано от Лента.Ру.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ru" dir="ltr">Пароль Трампа легко подобрать за пять попыток. По крайней мере, это удалось парню из Нидерландов. Но он оказался добрым: ничего творить в нем не стал, а просто написал письмо американскому президенту с советом поставить пароль посложнее <a href="https://t.co/rLvj2W1Ezu">pic.twitter.com/rLvj2W1Ezu</a></p>&mdash; Лента.ру (@lentaruofficial) <a href="https://twitter.com/lentaruofficial/status/1319345830973898754?ref_src=twsrc%5Etfw">October 22, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

 

Според хакера той е получил достъп до личната страница на американския лидер в Twitter средата на октомври 2020 г. Специалистът уцелил правилната парола при петия опит: акаунтът на президента бил с парола „maga2020!“. MAGA идва от лозунга на Тръмп Make America Great Again.

„Очаквах да бъда блокиран след четири неуспешни опита. Или поне ще бъдат помолени да предоставят допълнителна информация “, каза Геверс пред медии. Той посочва, че Тръмп не е използвал елементарни мерки за сигурност, включително двустепенното потвърждаване при достъп до акаунта. IT-специалистът посъветва американския президент да се погрижи по-сериозно за сложността на паролите си, за да защити своя акаунт.

В същото време представители на Twitter отрекоха думите на експерта по сигурността. Администрацията на социалната мрежа отговори, че не вижда никакви доказателства, че холандецът наистина някога е имал достъп до акаунта на Тръмп.

„Приложихме активно мерки за сигурност за акаунтите на определена група от известни личности, свързани с изборите в САЩ", заявиха от Twitter.

Холандското издание припомня, че не за първи път Гевърс успява да проникне в профила на президента в Twitter. През 2016 г. експертът също успя да хакне паролата на американския лидер: тогава Тръмп използва думата yourefired („уволнен си“).

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес