Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хенри Кисинджър получи топло посрещане в Китай от Си Дзинпин (ВИДЕО)

20 юли 2023, 12:32 часа • 2223 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин посрещна бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър като "стар приятел". 100-годишният дипломат тази седмица е на изненадващо посещение в Пекин, но не в качеството си на пратеник от страна на администрацията на Джо Байдън, а като гражданин.

Си се срещна с Кисинджър в Държавната къща за гости "Дяоютай" - дипломатически комплекс в западната част на Пекин, където бившият топ дипломат на Щатите е бил приет по време на първото си посещение в Китай през 1971 г.

Оттогава Кисинджър е посещавал Китай повече от 100 пъти, отбеляза Си Дзинпин по време на срещата, цитиран от държавния телевизионен оператор CCTV.

Спомени от миналото

През юли 1971 г. Кисинджър става първият високопоставен служител на САЩ, който посещава комунистически Китай. Тайните му срещи с китайски лидери разчупват леда и проправят пътя за пътуването на тогавашния президент Ричард Никсън до китайската страна през следващата година.

През следващите десетилетия връзките между САЩ и Китай процъфтяват заедно с икономическата им взаимозависимост. Само че през последните години отношенията между двете най-големи икономики в света се влошиха значително.

За Си присъствието на Кисинджър е напомняне за онези времена. "Никога не забравяме нашите стари приятели и никога няма да забравим вашия исторически принос за развитието на отношенията между Китай и САЩ и за укрепването на приятелството между двата народа", каза Си на госта си, цитиран от CNN.

"Китай и САЩ отново се намират на кръстопътя накъде да поемат и двете страни трябва отново да направят избор", каза още китайският лидер и призова Кисинджър и съмишлениците му да "продължат да играят конструктивна роля за връщането на китайско-американските отношения на правилния път".

Какво каза Кисинджър на Си?

Кисинджър отговори, че за него е "голяма чест" да посети Китай, и благодари на Си Дзинпин, че е избрал да се срещне с него в същата сграда, в която самият той е бил посрещнат от китайските лидери за първи път.

"Отношенията между САЩ и Китай са от жизненоважно значение за мира и просперитета на двете страни и на света", е цитиран да казва Кисинджър, който обещава да положи усилия за засилване на взаимното разбирателство между двете страни.

Срещата идва, след като Кисинджър се срещна с китайския първи дипломат Ван И и министъра на отбраната Ли Шанфу, който е под санкциите на САЩ от 2018 г. насам заради закупуването на руски оръжия от Китай.

Фактът, че бившият държавен секретар е получил аудиенция при Си, е показателен за това колко високо е ценен от китайското ръководство, пише CNN.

Друг бивш държавен секретар без покана от китайския лидер

Необявеното преди това пътуване съвпадна с високопоставеното посещение на специалния пратеник на САЩ за климата Джон Кери в Пекин. Така САЩ и Китай възобновиха замразените от близо година преговори за климата.

Показателно е, че Кери, който е и бивш държавен секретар на САЩ, не получи възможност за среща със Си, въпреки че е действащ член на сегашната администрация на президента Джо Байдън.

Кой е Хенри Кисинджър?

Хенри Алфред Кисинджър е американски политик, историк и политолог от германско-еврейски произход. Той е бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ, държавен секретар на САЩ и носител на Нобелова награда за мир за 1973 г. заедно с Ле Дък Тхо.

Смятан е за патриарх на американската дипломация, ръководен от прагматизма си по въпросите на външната политика. През 70-те години на ХХ век играе ключова роля във формирането на политиката на Вашингтон по широк кръг въпроси.

Кисинджър призовава за деескалация на напрежението в отношенията между САЩ и Съветския съюз. Спомага и за полагането на основите на установяването на дипломатическите отношения на Вашингтон с Пекин през 1979 г. Освен това води преговори за прекратяване на войната във Виетнам и за подготовката на Парижкото мирно споразумение. В резултат на това Хенри Кисинджър е удостоен с Нобеловата награда за мир.

Кисинджър е известен и с активните си усилия за разрешаване на арабско-израелския конфликт.

Наскоро бившият топ дипломат отпразнува своя 100-годишен юбилей.

ОЩЕ: Визионер или войнолюбец: Хенри Кисинджър на 100

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес