Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гутереш: 2023 г. беше година на огромно страдание

29 декември 2023, 07:19 часа • 1014 прочитания

Новата 2024 г. да бъде година за възстановяване на доверието и надеждата, да се обединим отвъд разделенията за общи решения. Това призова каза ръководителят на ООН Антонио Гутереш.

Той изрази надежда за 2024 г. и призова за единство, за да се възстанови доверието.

"2023 г. беше година на огромно страдание, насилие и климатичен хаос. Човечеството изпитва болка. Планетата ни е в опасност. 2023 г. е най-горещата година в историята", заяви Антонио Гутереш във видеопослание за новата година.

Още: Гутереш към талибаните: Пуснете момичетата обратно на училище

Хората са смазани от бедност и глад

"Хората са смазани от растящата бедност и глад", каза Гутереш, като добави, че войните стават все повече и все по-жестоки, а доверието е в недостиг.

"Но соченето с пръст и размахването на оръжие не води до нищо. Човечеството е най-силно, когато сме заедно. 2024 г. трябва да бъде година за възстановяване на доверието и възвръщане на надеждата. Трябва да се обединим отвъд разделенията за общи решения. За действия в областта на климата. За икономически възможности и по-справедлива глобална финансова система, която да е в полза на всички", каза той, цитиран от БГНЕС.

"Светът трябва да се противопостави на дискриминацията и омразата, които тровят отношенията между държавите и общностите", каза ръководителят на ООН и добави, че новите технологии като изкуствения интелект трябва да се използват за добро.

"Организацията на обединените нации ще продължи да мобилизира света за мир, устойчиво развитие и защита на правата на човека. Нека решим да превърнем 2024 г. в година на изграждане на доверие и надежда във всичко, което можем да постигнем заедно. Пожелавам ви щастлива и мирна Нова година", добави Гутереш.

Още: Генералният секретар на ООН: Шансовете за мир в Украйна са минимални

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес